Rakentaminen on yksi kuntien merkittävimpiä päästönlähteitä. Vähähiilisyyden ja kiertotalouden huomioivalla suunnittelulla ja hankevalmistelulla, vastuullisuuteen ohjaavilla hankintakriteereillä ja kestävällä toteutuksella rakentamisen päästöt saadaan minimoitua. Lohjan rakennushankkeisiin laaditaan opas, jota hyödyntämällä varmistetaan vähähiilisyyden toteutuminen, rakennuksen muuntojoustavuus ja pitkä elinkaari sekä yhä tiukkenevan sääntelyn mukana pysyminen.
Kalusteiden uusiokäyttöä tehostetaan
Lohjan kaupunki on päättänyt tehostaa kalusteiden uusiokäyttöä. Kalustevarastojen sisällöt inventoidaan ja niitä tarjotaan kaupungin sisäiseen käyttöön. Yksiköt tutustuvat kalustevarastojen tarjontaan ennen kuin hankkivat uusia. Kalusteet, joille ei enää ole käyttöä kaupunkiorganisaation sisällä, kierrätetään tai myydään/lahjoitetaan muualle. Kierrätyksessä kalusteet hyödynnetään materiaaleina. Esimerkiksi käytöstä poistettujen pulpettien kansia voidaan hyödyntää koulujen teknisen työn...
Pitkäniemellä energiatehokasta vesihuoltoa
Pitkäniemen jätevedenpuhdistamon prosesseja on optimoitu energian säästämiseksi. Prosessin optimoinnilla energian tarve on vähentynyt 45 000 kWh edellisestä vuodesta. Aurinkopaneelien hankintaa suunnitellaan Peltoniemen puhdistamon hyvien kokemusten pohjalta. Lisäksi alueen valaistus on muutettu LED-tekniikkaan.
Katuvalaisimien vaihtaminen energiatehokkaampiin
Lohjan katuvaloja vaihdetaan energiatehokkaampiin led-valoihin n 500-1000 kpl / vuodessa. Led-valot kuluttavat merkittävästi vähemmän energiaa. Katuvalaisimien vaihtaminen energiatehokkaampiin valoihin tuo vuosittain jopa 20 000 euron kustannussäästöt kaupungille.
Energiapoliittisen ohjelman laatiminen
Lohjan kaupunki laatii energiapoliittisen ohjelman, joka tukee kaupungin virkamiehiä ja päätöksentekijöitä hiilineutraaliustavoitteiden saavuttamisessa, vihreän siirtymän edistämisessä ja energiatehokkuuden lisäämisessä.